uit de GR dd. 17/02/2020

Op 17 februari 2020, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Klimaatopwarming belemmert het gezond verstand

Er was vorige week de controverse rond de vreemde oproep van onze schepen van onderwijs om te verzaken aan de schoolplicht op vrijdag 7/02 ten voordele van een klimaatbetoging in Brussel.

De oproep was een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid, en ging lijnrecht in tegen wat de bevoegde Vlaamse minister van onderwijs Ben Weyts hierover had gecommuniceerd.

Danny Plaetinck (N-VA): “Een schepen moet ook in haar persoonlijke communicatie, de waardigheid van een beleidsvoerder behouden, en niet oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. De oproep was op zijn minst een heel verwarrend signaal naar het onderwijskorps toe. Nota bene een schepen van onderwijs roept op om het onderwijs een dag lang te boycotten.

N-VA wil dan ook, omwille van de duidelijkheid tegenover de leerkrachten, leerlingen en ouders, dat de meerderheid ondubbelzinnig de boodschap van de schepen zou afkeuren, en zich hiervan zou distantiëren. De meerderheid verkoos echter de schepen een hand boven het hoofd te houden en geen standpunt in te nemen. Voortaan mag een schepen dus zijn eigen politiek mandaat tegenwerken, als het maar in eigen naam gebeurt … “

 

Betalend parkeren op de Zuidkaai

De meerderheid heeft beslist dat het parkeren op de Zuidkaai betalend zal worden. Dit treft rechtstreeks heel wat werknemers van het OCMW, die nu gedwongen zullen worden een parkeerticket van 25EUR te betalen. Dagelijks!

Nathalie De Coster (N-VA): “De parking is gelegen in een blauwe zone, waar de parkeerplaatsen bijna altijd permanent bezet zijn. Dit is een onbegrijpelijke beslissing, en een onrechtstreekse loonvermindering van vele werknemers. Minstens zouden de gedupeerde werknemers een parkeerkaart moeten krijgen voor tijdens de werkuren, en alternatieven qua mobiliteit.”

 “De opbrengst gaat dan nog naar de stad zelf gaat, dus de de stad verdient geld op de rug van het stadspersoneel. Dit is een schepencollege dat pretendeert te luisteren en transparent te zijn maar op eigenzinnig wijze zijn goesting doet. Opnieuw een staaltje van de Groene dictatuur waarbij de fiets verheerlijkt wordt en de auto gepest! Laat ons aub geen tweede Gent worden!“ zegt Hilde Lampaert (N-VA).

 

Verkoop van chalet in het Heldenpark

Op de oproep naar een nieuwe concessiehouder voor het chalet in het Heldenpark kwamen nul biedingen binnen. N-VA had hiervoor al in juni en in september gewaarschuwd: “Alle lasten voor de uitbater, van verbouwing over wettelijke verplichtingen tot onderhoudskosten. Geen enkele zekerheid voor de uitbater, maar Eeklo zou wel te allen tijde de huur kunnen verhogen. Je zou als ondernemer goed gek moeten zijn om op deze voorwaarden in te gaan.”, zegt Danny Plaetinck (N-VA). Deze voorspellingen kwamen dan ook uit. Geen geïnteresseerden, zodat de stad nu voor het voldongen feit staat dat het gebouw enkel nog kan verkocht worden.

Ook het dossier voor verkoop hangt terug met haken en ogen aan elkaar. Peter De Graeve (N-VA): “Dit is privatiseren binnen het openbaar domein: erfdienstbaarheden en recht van doorgang doorheen het Heldenpark moeten nog onderzocht worden. Wat met het voorkooprecht van de stad, wat met de instelprijs, wat met doorverkoop of uitbating door derden. Het dossier is zeker nog niet klaar, maar wordt nu al in de pers gegooid.”

Nederlands in het straatbeeld

Paul Verstraete (N-VA): “We stellen vast dat in Eeklo een groeiend aantal handelszaken verschijnen met een Engelse of Frans naam waardoor het Nederlands wordt weggedrukt uit het straatbeeld. N-VA vindt het belangrijk dat onze taal de prominente plek krijgt die ze verdient in onze cultuur. Daarom roepen we op om stimulansen uit te werken voor handelszaken om te kiezen voor een Nederlandstalige naam.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is