persberichten GR 18/09/2019

Op 18 september 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

N-Va te kijk gezet op facebook

Schepen D’Haeseleer verveelt zich blijkbaar stierlijk op de gemeenteraad want nog tijdens de zitting dinsdagavond zat hij blijkbaar volop te spelen op facebook. Zo plaatste hij onder meer een bedenkelijke foto van de N-Va fractie met dierenkoppen.

Dat was duidelijk buiten de alertheid gerekend van N-Va-raadslid Hilde Lampaert, die meteen die laakbare post aanklaagde. “De schepen zet zijn collega’s voor aap en schendt de privacy en het portretrecht van de gefotografeerde raadsleden”, aldus Mw.Lampaert. “Dit is ongehoord en schendt alle regels van de deontologie.”

Voorzitter De Munter zag toch geen reden om de schepen een officiële blaam te geven, maar nam vrede met zijn openlijke verontschuldigingen en de belofte dit nooit meer te doen. Leuke gemeenteraden daar in Eeklo.

 

Bestuurscoalitie verliest meerderheid

Toen schepen Smessaert (SMS) de gemeenteraad gisteren voortijdig verliet, stond de Eeklose coalitie van SMS, Open-VLD en Groen plots in de minderheid (13 van de 27 stemmen). Daarop besliste de voltallige oppositie (N-Va, CD&V en Vlaams Belang) ook mee op te stappen. De gemeenteraad kon bijgevolg niet langer rechtsgeldig vergaderen en de laatste punten afhandelen. Raadslid Smessaert werd daarop inderhaast uit zijn auto teruggeroepen, maar toen was het kalf al verdronken.

De oppositie is niet verrast dat zoiets zich voordoet in Eeklo. Een meerderheid met amper 1 zetel op overschot is immers sowieso heel kwetsbaar. Maar dat het al in het eerste jaar van de legislatuur zover zou komen is wel pijnlijk voor het nieuwe Eeklose stadsbestuur. De oppositiepartijen zijn verbolgen dat de meerderheid hen blijft ridiculiseren en monddood maken, iets wat eind juni al werd aangeklaagd, terwijl het stadsbestuur zelf de bestuurbaarheid van Eeklo zo te grabbel gooit.

 

Streaming welles, nietes, welles

Vrijdag 13 september was overduidelijk een ongeluksdag voor het Eeklose schepencollege. Die dag verspreidde het een fel gecontesteerd persbericht waarin het einde van de streaming al na amper 4 keer werd afgekondigd. De schuld hiervoor lag volgens het college bij AVS, al had die toch volgens datzelfde college telkens tot ieders tevredenheid de livestreaming verzorgd.

Een ongelukkig persbericht bleek amper 3 dagen later, want op de Gemeenteraad van 16 september trok het bestuur die mededeling weer in en werd aangekondigd dat de streaming toch wordt verdergezet met AVS.

De oppositie is blij dat het stadsbestuur zijn vergissing heeft ingezien maar betreurt dat het zo ondoordacht omspringt met besluiten en persberichten. Hierdoor kon de streaming van de jongste gemeenteraad niet doorgaan en werd het imago van Eeklo nodeloos te grabbel gegooid.

 

Geheime stemming door handopsteking?

Tijdens de geheime zitting van de gemeenteraad op dinsdag, werd een merkwaardige procedure uitgedokterd. Het publiek moest zoals gebruikelijk de zaal verlaten, maar de raadsleden moesten wel, anders dan normaal, openlijk stemmen voor de samenstelling van de Gecoro.

De oppositiepartijen protesteerden heftig maar tevergeefs tegen deze ongeziene gang van zaken. Enkelen weigerden daarop manifest deel te nemen aan de stemming. Zij vermoeden dat door deze ingreep een rebellie binnen de meerderheid moest worden voorkomen. Het gerucht liep immers dat enkele leden van de meerderheid ook mistevreden waren met de voorgedragen kandidaten en mogelijks zouden meestemmen met de oppositie. Door met handopsteking en dus niet geheim te laten stemmen werden die tegenstemmers geïntimideerd en kon een openlijke verzet worden vermeden.

 

Schepen D’Haeseleer zet burgemeester in zijn hemd

Maandag werd de Eeklose burgemeester Vandevelde, tot consternatie van alle aanwezigen, openlijk teruggefloten door zijn Tweede Schepen Bob D’Haeseleer. Bij de behandeling van een punt dat ter stemming voorlag, verklaarde de burgemeester dat het dossier in orde was en er geen problemen waren. Daarop nam D’Haeseleer het woord en wees hij de burgemeester terecht: het dossier is helemaal niet in orde en moet zelfs nog worden voorgelegd ter goedkeuring.

Een dergelijke openlijke terechtwijzing is ongezien in Eeklo. N-Va raadslid Verstraete vroeg daarop wie nu geloofd mocht worden, de burgemeester of de bevoegde schepen. De burgemeester moest inbinden.

Voor de oppositie is dit het meest flagrante bewijs dat zelfs de geagendeerde agendapunten vaak slecht zijn voorbereid, waardoor vragen onbeantwoord blijven of de leden van het college mekaar tegenspreken. “Misschien moet de burgemeester zich toch eens afvragen of zijn functie zich wel leent tot een half-time combinatie met zijn job.”

 

Moet er nog zand zijn?

 

Als N-VA leden er op wijzen dat het zand uit de zandbakken van scholen en opvang beter regelmatig zou vernieuwd worden ipv gebruikt en potentieel besmet zand (van Eeklo Beach) toe te voegen, worden ze het zwijgen opgelegd daar de bevolking geen schrik mag aangejaagd worden...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is