oppositie verlaat de gemeenteraad van 15 december 2014

Op 17 december 2014

De oppositie maakt brandhout van de voorgestelde begroting, en verlaat de zaal omdat de gemeenteraad buitenspel wordt gezet door de meerderheid.

De begroting, dat zijn de afspraken omtrent het besteden van het belastinggeld van ons allemaal, moet het orgelpunt zijn van het beleid van Eeklo, en moet gestemd worden in de gemeenteraad.

N-VA stelt zich vragen over de uitverkoop van het patrimonium van de stad Eeklo, de donkere vooruitzichten over de schuldopbouw, de gebrekkige of zelfs leugenachtige begrotingsopmaak. De inkomsten zijn systematisch zwaar overschat, de kostenzijde is helemaal verbloemd. Dit leidt tot financiële catastrofes.

Het is gebleken dat de meerderheid helemaal geen ruimte voor discussie wou geven, aangezien de besluiten van de gemeenteraad reeds via de pers werden gepubliceerd vooraleer de gemeenteraad, en de stemming, op 15 december had plaatsgevonden. We stellen ons pertinente vragen over de democratische principes van deze meerderheid.

Als reactie heeft de voltallige oppositie van N-VA, SMS en onafhankelijken, nadat ze hun bezwaren op de voorliggende begroting uitvoerig hadden kenbaar gemaakt, de gemeenteraad verlaten. Stemmen was klaarblijkelijk toch een bijkomstigheid geworden.

Illustratie van deze houding van de meerderheid is, dat de volgende 33 agendapunten in één beweging achter de schermen werden goedgekeurd, hoewel N-VA had aangegeven hierover een constructief debat te willen voeren.
De meerderheid van CD&V, O-VLD, Spa en Groen vindt de democratische inbreng van verkozen gemeenteraadsleden eerder vervelend en zijn die liever kwijt dan rijk, getuige dit incident in de laatste gemeenteraad. Kunnen zij zich dat veroorloven, gezien de beschamende resultaten in de verschillende imago-onderzoeken over Eeklo ? Willen zij de oppositie toelaten om constructief mee te denken ?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is