U bent hier
interview Yoleen Van Camp
Dag Yoleen,allereerst bedankt dat je voor ons even tijd maakt.
Vanwaar je interesse in de politiek en hoe ben je bij N-VA terechtgelomen?
Heel toevallig en niet gepland. Altijd al wel, van kinds af aan actualiteit gevolg en grote interesse in de politiek en maatschappelijk engagement. Vóór de N-VA nooit echt affiniteit gehad met een partij en ook niet direct het moment gevonden om zelf actief iets op te nemen, ik plande het later. Op een ongelegen moment, in aanloop naar verkiezingen 2012 kwam de vraag. Ongelegen, want ik was net aan mijn doctoraat gestart. Toch heb ik besloten om mijn schouders onder N-VA te zetten na de breuk van het kartel omdat het maatschappelijk zo nodig leek, meteen ben ik rechtstreeks verkozen als gemeenteraadslid en dit, al was het vanuit de oppositie, met hart en ziel gedaan en daar helemaal de politieke microbe te pakken gekregen. Ik voelde hoe concrete inzet en engagement tot verschil in onze gemeente leidden.
Toen de vraag kwam in 2014 om ook federaal op te komen heb ik geen moment getwijfeld, en al zeker niet stilgestaan bij de consequenties. Verkiezingen waren immers op zondag 25 mei en de verdediging van mijn doctoraat op vrijdag 23 mei! Totaal niet verwacht om als nobele onbekende, zonder politieke achtergrond (doctoraat Medische Wetenschappen), niet uit politiek nest, van op een strijdplaats verkozen te geraken, toch rechtstreeks verkozen in het weekend dat ik mijn doctoraat succesvol verdedigd heb.
Ondertussen ook opnieuw verkozen in Herentals waar we ook in het uitvoerend bestuur zitten als eerste schepen van Dierenwelzijn, Mobiliteit, Lokale Economie, Markten/Foren/Feesten, Evenementen en Sport.
Waar hou je je vooral mee bezig in het federaal parlement naast volksgezondheid?
Volksgezondheid was een logisch dossier en is dat nog altijd, gezien mijn achtergrond. Daarom blijf ik dat ook op de voet volgen, met bijzondere aandacht voor betere werkomstandigheden voor onze zorgverleners, in het bijzonder de verpleegkundigen,brandend actueel in deze uitzonderlijke tijden.
Sinds de jongste verkiezingen neem ik ook asiel en migratie mee voor mijn rekening. Ik vind dat we daar veel strenger moeten zijn. Wij hebben ons deel gedaan en de rek is bereikt. Het was serieus inwerken maar intussen hebben we een hele batterij wetsvoorstellen om het asiel- en migratiebeleid te verscherpen.
Ik heb een groot hart voor de zorg, voor mensen en voor dieren. Als dierenvriend ben ik veganist en volg ik politiek ook dit dossier op de voet, lokaal als schepen van dierenwelzijn maar ook in het parlement!
Wat doe je van hobby's?
Ik eet, leef en adem politiek engagement. De combinatie van eerste schepen, kamerlid en zoveel als mogelijk voor de mensen beschikbaar zijn, aanwezig zijn op allerhande benefieten en activiteiten vraagt een topconditie. Ik ben verslingerd aan sport, fitness, fietsen, … Ik ben ook erg begaan met het milieu en probeer zoveel mogelijk verplaatsingen met de fiets te maken en het openbaar vervoer en als het niet anders kan met mijn elektrisch autootje. Eigenlijk kan je het wel als een hobby rekenen om aanwezig te zijn op activiteiten van onze lokale afdelingen om hen te steunen
Ik heb van mijn 13 jaar bovenop het reguliere onderwijs ook vreemde talen geleerd: Spaans, Russisch en Vlaamse Gebarentaal. Dat probeer ik te onderhouden maar jammer genoeg laat mijn agenda het wekelijks volgen van lessen niet meer toe.
Waar hou je je nu mee bezig in deze Corona-tijden?Ik neem aan dat je veel online vergadert nu?
Aboluut. Wij hebben als stad onmiddellijk de juiste beslissing genomen om ons personeel aan het werk te houden. Veel mensen vielen technisch werkloos (zoals ons personeel in zwembad, sporthal, …); wij hebben hen ingezet om in te springen bij andere diensten met werkachterstand, in de zorg en maximaal telewerk. Daar hebben we de capaciteit van onze ICT bijgetankt om dit asap operationeel te hebben, met succes. Het werk blijft doorlopen: ons schepencollege en de plenaire zittingen gaan gewoon door. Wij hebben een voorbeeldfunctie dus ik draai ook extra shiften in het ziekenhuis om mijn steentje bij te dragen. We proberen er zoveel mogelijk te zijn voor onze zorg en hen maximaal te ondersteunen, en voor de getroffen sectoren zoals de handel en horeca.
Moest je ooit de kans krijgen om minister of staatssecretaris te worden,welk departement geniet dan je voorkeur?
Moeilijk kiezen tussen Asiel en Migratie waar de koers voor mij een flink stuk strenger mag. Als ik lees dat Maggie De Block van deze crisis gebruik heeft gemaakt om opgesloten illegalen vrij te laten, vind ik dit echt niet kunnen. Het wordt tijd om te luisteren naar de stem van de bevolking. Maar ook op Volksgezondheid zijn de noden zeer hoog. Onze zorginstellingen kreunen onder de werkdruk en tekort aan middelen, onze verpleegkundigen en zorgpersoneel zijn zwaar ondergewaardeerd en betaald (dat zeg ik al van in 2014 in het parlement, check gerust mijn tussenkomsten): in de zorginstellingen moeten er dringend meer handen aan bed en de honoraria (verloning) moeten omhoog. Wat me ook mateloos stoort is het wanbeleid in Wallonië. Zij zijn erg links op vlak van Asiel en Migratie, bijvoorbeeld laten zij mensen langer in asielopvang, dogen illegalen, … en ook op vlak van Volksgezondheid voeren zij een slecht beleid (meer rokers, minder vaccinaties van bijvoorbeeld HPV, meer antibioticagebruik, meer schadelijke RX-scans, …) waar wij Vlamingen de rekeningen voor moeten betalen. Dat moet gedaan zijn.
Hoe zie jij de toekomst voor N-VA en bij uitbreiding van Vlaanderen?
Vlaanderen moet onafhankelijk, wat ik hierboven schetste. Minstens in bevoegdheden, maar ik heb er na al die dossiers jaren uit te spitten in het parlement geen enkel probleem meer mee om als aparte naties verder te gaan. Onze centen, onze beslissingen, ons beleid,voor Vlaanderen.