WAT DOET DE STAD EEKLO MET DEXIA?

Op 10 oktober 2011
 

Door de perikelen die de Dexia Holding momenteel meemaakt, ondergaat de Stad Eeklo een sterke waardevermindering van zijn aandelen bij de gemeentelijke holding van deze bank. Het kan de financiële toestand van Eeklo onder druk zetten.

Eeklo bezit namelijk 41.598 aandelen in de Dexia Holding. Dit is iets meer dan 2 aandelen per inwoner. Hiermee behoort de Stad Eeklo tot de groep van gemeenten die meer dan een gemiddeld aantal aandelen van Dexia in portefeuille hebben. De aandelen van de Dexia Holding staan in de boeken genoteerd met een waarde van 8,15 euro per aandeel. Maar op dit moment zijn deze aandelen nog amper één euro waard. Indien deze trend aanhoudt, en niets laat vermoeden dat er een stevig herstel komt, dan zal de Stad Eeklo op zijn aandelen in de Dexia Holding meer dan 300.000 euro verlies boeken.

De vraag dient gesteld hoe het stadsbestuur hierop zal reageren. Blijft de Stad Eeklo Dexia trouw of overweegt het stadsbestuur preventieve maatregelen te nemen, zoals sommige gemeenten in Vlaanderen doen of reeds gedaan hebben.

Het stadsbestuur reageert ter zake zeer twijfelachtig en onzeker: “De heisa bij Dexia zou geen  onmiddellijke gevolgen hebben voor de stadsbegroting”. Over de mogelijke gevolgen op lange termijn wordt echter niets gezegd. Dat de Stad Eeklo in zijn begroting geen rekening houdt met dividenden vanuit Dexia doet vragen rijzen, en de korte termijnbeleggingen bij Dexia worden dan toch maar verminderd. Dit is een warrige situatie en toont de twijfelende houding die het stadsbestuur inneemt.

NVA-Eeklo vraagt hierover van het stadsbestuur dan ook een duidelijk standpunt omdat dit de belangen en het belastinggeld van iedere Eeklonaar aanbelangt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is