Stadsvernieuwing spreiden en goedkoper zwembad

Op 18 december 2013

De begroting 2014 en de meerjarenplanning 2014-2019

Stadsvernieuwing spreiden en goedkoper zwembad

 Het stadsbestuur Eeklo legt hier vandaag een document voor dat de toekomst van Eeklo op generlei wijze dient. Het schepencollege heeft blijkbaar geen lessen getrokken uit de fouten van het verleden. Steeds maar kosten maken (veelal structurele kosten) en aan een hoog tempo onnuttige prestigeprojecten neerpoten. De stadsschuld danig laten exploderen (met 33% op één legislatuur) dat de intrestlast aan de stad een mooie eigendom kost. We betalen met zijn allen Jaarlijks  meer dan 622.000 € intresten. (En het stijgt nog elk jaar met 20.000€)

 Een gemiste kans die de problemen eens te meer voor zich uitschuift. Eeklo wordt bestuurd door een schepencollege dat zich blijkbaar niet bewust is van de enorme schuldenlast die de stad en dus de bevolking te torsen krijgt.

 U zegt dat u de belastingen niet verhoogt, Neen, u verhoogt ze niet, u heeft ze 12 maanden geleden al verhoogd , en deze verhoging blijft van kracht, 't is maar zoals ge het stelt. Maar de burger blijft in alle geval meer betalen.

 En er is geen teken van verbetering, dit stadsbestuur blijft maar”investeren” en bijlenen dat het een lieve lust is.

In de komende zes jaar zie ik geen enkel teken van afbouw van de enorme stadsschuld, neen, u beperkt zich tot de minimumeis van de hogere overheid, dat u de schuldenberg niet mag verhogen op straffe van onder curatele geplaatst te worden.

Maar u doet geen enkele inspanning om die schuld af te lossen.

De kinderen en kleinkinderen zullen het wel betalen.

 Twee jaar geleden luidde N-VA Eeklo de alarmbel onder de titel " Eeklo, het Griekenland aan het Schipdonkkanaal. We werden toen hetzij weggelachen en zelfs verweten leugenaars te zijn. De financiële toestand van de stad was bijlange niet dramatisch of zorgwekkend.

En toch verhoogde u de belastingen en opcentiemen in Eeklo, ja zelfs drastisch.

 En eens te meer, een jaar verder, niets geleerd uit de lessen van het verleden en de vele terechtwijzingen van de provincie, beperkt dit stadsbestuur zich tot het allernoodzakelijkste om koppig, ja eigenzinnig, zijn zin te doen en zo veel als mogelijk dure projecten en studies te blijven bestellen.

 Ik  stel daarom voor om de geplande studies en investeringen voor de stadsvernieuwing te spreiden over tien jaar ipv zes jaar en de formule voor het nieuw zwembad te herbekijken om te kiezen voor een normaal zwembad dat slechts de helft van het geplande kost.

 

 Michel de Sutter,

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is