N-VA Eeklo vindt kinderopvang te duur.

Op 20 november 2011
 

 N-VA Eeklo vindt dat werkende jonge gezinnen moeten worden geholpen. Enkel op die manier slagen jonge mensen erin een gezinsbudget te vergaren waarmee een toekomst kan worden opgebouwd.

En enkel op die manier kunnen we jonge gezinnen naar Eeklo brengen of in Eeklo houden.

Daarom vindt N-VA Eeklo de verhoogde  kostprijs voor de buitenschoolse  kinderopvang en het bijhorende busvervoer onverantwoord en de polemiek hierover beneden alle peil.

De buitenschoolse kinderopvang:

Nadat deze 9 jaar onveranderd bleef, besloot de stad in januari 2010 de kostprijs van de opvang gevoelig te verhogen. De prijsstijging werd als volgt gemotiveerd: “wegens een betere afstemming met de prijzen uit de zelfstandige sector” en “er is een gezond vieruurtje inbegrepen”.

De ouderbijdrage voor de buitenschoolse opvang bedraagt sindsdien € 1,00 ipv € 0,70 per begonnen half uur, een stijging met 40%.

Het buitenschoolse busvervoer:

Tot april 2011 was het busvervoer gratis. Dan besliste het stadsbestuur -éénzijdig en zonder enig overleg met de ouders- één euro per kind en per rit aan te rekenen.

Het invoeren van dit tarief zorgde bij de ouders voor heel wat weerstand.

Pas nadat de problematiek de lokale pers haalde werden de klachten van de ouders gehoord. Er werd een “werkgroep (WG) busvervoer” opgericht, waar een compromisoplossing van 0,50 euro per kind en per rit werd overeengekomen.

De Boterhammetjes:

Vroeger waren boterhammetjes gratis. Wie zijn boterhammen vergeten was, kreeg er een paar in de opvang. Nu wordt 2 € aangerekend per lunchpakket (zgz. gezonde maaltijd met drankje). De ouderbijdrage voor de opvang is sinds begin 2010 nochtans met 40% gestegen.

Hier zullen op de eerste plaats de kinderen het slachtoffer van zijn.

Forse stijging:

Voor de ouders betekent de buitenschoolse kinderopvang (BKO) met 182 voor- en naschoolse dagen en 66 vakantie- of schoolvrije dagen een grote financiële aderlating.

Een ouderpaar ( twee voltijds werkende ouders) simuleerde de kost voor 2011, rekening houdend met  twee schoolgaande kinderen, vier dagen per week opvang, en gebruik makend van het busvervoer.

De 132 dagen opvang gedurende de schoolperiode en 28 dagen opvang gedurende de schoolverloven genereerden  een totale kost van € 2222!, een stijging van bijna 78% t.o.v. 2009.

Door de vermindering van de busrit naar 0,5 €, zakt de prijs naar € 1645, wat nog steeds een stijging van meer dan 30% t.o.v. 2009 impliceert. Voor ouders die geen gebruik kunnen maken van opvangende grootouders is de stijging nog veel uitgesprokener.

Verkeerde keuzes:

Akkoord, één jaar buitenschools busvervoer kostte  in 2010 aan de stad  52.000 €.

Maar dit is geen overdreven  kost indien men dit vergelijkt met de kostprijs van veelal nutteloze uitgaven zoals  de aanleg van pleintjes en de aankoop van beeldhouwwerken waar niemand om vroeg.

Deze kosten de burger een veelvoud van wat aan kinderopvang wordt besteed.

Maar inderdaad, wij mogen niet beslissen wat er met het geld van de Eeklonaren moet gebeuren, alhoewel wij kunnen vermoeden waar de Eeklonaar voor zou kiezen.

Volgens het stadsbestuur is  het niet logisch de gestegen kosten voor de buitenschoolse kinderopvang af te wentelen op de inwoners die hiervan geen gebruik maken.   

Op het eerste gezicht lijkt deze bewering te kloppen. Dit is echte een fout uitgangspunt, de voorbeelden zijn legio waarbij elke burger betaalt voor diensten waarvan hij geen gebruik maakt,:

- kosten voor organisatie, ordehandhaving, afvalopruiming bij voetbal- en andere sportmanifestaties, ook voor de niet supporter!

- kosten voor personeel en onderhoud van gemeentelijke zwembaden en andere sportcentra, ook voor de niet sporters.

- kosten voor regeling van het verkeer door politie bij begin en einde school, ook voor inwoners zonder kinderen.

- bijdrages voor het openbaar vervoer, ook voor de niet gebruikers.

- en ga zo maar door…

 De kinderopvang is van wezenlijk belang voor jonge gezinnen die zich in Eeklo vestigen. Jonge gezinnen zijn van groot belang voor de toekomst van onze stad.

Het stadsbestuur maakt dus de verkeerde keuze door de kinderopvang duurder te maken.

N-VA Eeklo vraagt dan ook een terugkeer naar de  “gratis buitenschoolse bus en boterhammen”!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is