Gemeenteraad Eeklo dd. 16/12/2013 - Standpunten N-VA

Op 18 december 2013

Gemeenteraad Eeklo dd. 16/12/2013

STANDPUNTEN N-VA

 

N-VA stemt tegen alle stijgingen van de retributies.

N-VA houdt zich aan zijn verkiezingsbelofte waarbij gesteld werd dat N-VA zich zou focussen op kostenbesparing,  kostenbeheersing en efficiëntie en geen verhogingen van belasting zou doorvoeren.

N-VA zal dan ook alle retributies die met meer dan 2% stijgen (verwachte indexering lonen ambtenaren in 08/2014  Bron Planbureau) niet goedkeuren.

Ook de opcentiemen op onroerende voorheffing en aanvullende belasting op de personenbelasting zullen worden afgekeurd. De verhoging van deze belastingen werd in december 2012 doorgevoerd en kon en kan nog steeds niet onze goedkeuring niet wegdragen.

N-VA vraagt zich af in hoeverre de budgetten overeen stemmen met de realiteit

Het doel van BBC is gemeenten laten budgetteren met de grootst mogelijke precisie. Starten met een autofinancieringsmarge in 2012 van -6 miljoen en eindigen op -1 miljoen kan niet en is lachen met het principe van budgetteren. 

Ook in Eeklo zie je dat ontvangsten worden onderschat en uitgaven worden overschat.  Wanneer je op zo’n wijze budgetteert, kan je aan het einde van de rit altijd een goed rapport tonen maar eigenlijk trok je budget op niks en hou je de Gemeenteraad voor de gek.

Het budgettair resultaat 2012 is 2,2 miljoen negatief. Het is pas door aanwending van de opgebouwde reserves van de vorige boekjaren dat het resultaat positief wordt. Het opsouperen van reserves betekent weinig goeds.

N-VA vraagt zich dus sterk af in hoeverre zij kan betrouwen op het budget 2014. Ook dit budget geeft de indruk dat ontvangsten worden onderschat, uitgaven worden overschat.  Het budget 2014 dient indien goed opgemaakt een verderzetting te zijn van trends uit het verleden. N-VA stelt enkele breuken vast in deze trends en betwijfelt dan ook sterk dat het budget overeenstemt met de realiteit.  Eind 2014 weten we of dit Bestuur goed kan budgetteren of niet.

N-VA stelt het “Blue Bike” project in vraag

Het verhuren van fietsen in Eeklo is niet zinvol, wegens het ontbreken van meerdere punten in het traject in Eeklo zelf. Bovendien is er de vrees dat de fietsen, betaald door de Eeklose belastingbetaler, voortdurend zullen ontvreemd worden voor de prijs van 10EUR lidgeld per jaar.
N-VA stelt een alternatief voor : spendeer de geplande 10.000 EUR aan 200 kortingsbonnen van 50 EUR voor het aankopen van een fiets, bij de lokale fietswinkels in Eeklo.

 

 

N-VA is niet akkoord met de voorliggende meerjarenplanning

  • Verkopen is verarmen. Er zijn geen structurele maatregelen voorzien, enkele éénmalige opbrengst door verkoop, tot alles op is. Nadien moeten we gaan lenen, of opnieuw investeren.

  • De schuld groeit van 21.9 mio tot 23.1 mio. Een toename van 1.23 mio of 5.6%.
    De nettokosten van de schulden (de intresten) groeien met 17%. Dit is een rentesneeuwbal.

  • Het Vredegerecht kan pas na de renovatie van het stadsgebouw verhuisd worden. Dit wordt een zaak voor de volgende legislatuur en moet uit deze meerjarenplanning gehaald worden.

  • Er wordt behalve een bijna te verwaarlozen bedrag van 62.242 EUR, niets structureels voorzien om de middenstand, handelaars, kmo, zelfstandigen, horeca te steunen, De horeca is bijna compleet verdwenen. De middenstand wordt amper gesteund en de panden vallen leeg.

  • Eeklo wordt een appartementenwoestijn die men aan de stenen niet meer kwijtraakt. Gevuld met leefloners van het OCMW, wordt het een vicieuze cirkel, en de Eeklose belastingbetalers draaien er voor op. Terwijl de Eeklose bevolking vlucht naar ander oorden, bij gebrek aan residentiële gronden of uit angst voor wat nog komen zal ?

  • Deze meerjarenplanning is de bevestiging van het standpunt van N-VA, dat door partijen van de huidige meerderheid weggezet werd als leugens : de werkloosheid piekt, het gemiddeld inkomen is te laag in verhouding tot het Vlaamse gemiddelde, de criminaliteit in Eeklo ligt veel hoger dan gemiddeld in Vlaanderen, het geldtekort van Eeklo.

N-VA stelt een vrijstelling van bedrijfsbelasting voor gedurende de eerste 5 jaar van vestiging in Eeklo

Als stimulerende maatregel om het vestigen van nieuwe bedrijven aan te moedigen, kan dit een doorslaggevende aanvulling zijn op de verdere uitbouw van het kmo-loket en de dienst lokale economie.

N-VA stelt voor het gratis kwartier parkeren op te trekken tot 30 minuten

Dit is een meer realistische tijdspanne voor het afstappen bij de detailhandelszaken in Eeklo. De geïnde parkeerretributies bedroegen in 2012 netto 442.000 EUR, wat duidelijk wijst op de wenselijkheid van een iets langere “boete-vrije” tijd.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is