Eeklose mobiliteit ligt in de knoop

Op 20 april 2012

 

Collegestraat onderbroken. Kaaistraat twee dagen dicht. In de Blakstraat geen doorgang. Fietspad afgesloten. Moeilijke doorgang Van Hoorebekeplein. Zilverstraat toe. Verkeershinder in de Oostveldstraat. Voetpaden opengebroken. Fietsers op de rijweg. Opstropping in de Zandvleuge. Om van Blommekens en de Boelare maar te zwijgen… Het zijn maar enkele voorbeelden van de voortdurende verkeersellende in Eeklo.

 Ongeordend

Wie zich de laatste maanden een weg moest banen doorheen de Eeklose straten kwam er bekaaid van af. En het blijft maar duren. Overal worden we geconfronteerd met opengebroken straten, afsluitingen en omleidingen. Dat het stadsbestuur in het verkiezingsjaar een inhaalmanoeuvre wil maken om de jarenlange verloedering van de Eeklose wegenis tegen oktober ietwat weg te werken kunnen we nog door de vingers zien. Maar dat betekent niet dat dit op een totaal ongeordende en willekeurige manier moet gebeuren waarin iedere planning blijkbaar ontbreekt.

 Paniek

Om de andere dag worden de bewoners verrast  met berichten dat deze of gene straat wordt afgesloten of onderbroken, zodat niemand meer het bos door de bomen ziet. Het resultaat is dat zowel fietser, voetganger als automobilist steeds maar voor nieuwe verrassende omleidingen wordt geplaatst en rechtsomkeer moet maken. Daarbij worden omleidingen veelal op zeer onduidelijke wijze aangeduid. Dat dit alles tot ergernis en verkeerschaos leidt hoeft niet gezegd.

Deze verkeersellende kent oorzaken. Vooreerst de jarenlange verwaarlozing van het wegennet waardoor de meest noodzakelijke herstellingen steeds maar werden uitgesteld of opgelapt. Ten tweede het grote gebrek aan planning waardoor nu overal en tezelfdertijd werken worden uitgevoerd, blijkbaar zonder voldoende afspraken en coördinatie.

Maar ondertussen zijn de weggebruikers hiervan de dupe. En ook de middenstand krijgt hierdoor rake klappen.

 Stop de chaos.

Het wordt hoog tijd dat het stadsbestuur deze toestanden een halt toeroept en orde op zaken stelt. De NVA dringt erop aan dat alle verkeershinder bijtijds en dus lang genoeg op voorhand wordt gepland en tijdig aangekondigd. Dat men ophoudt met overal tegelijk werken in gang te steken. Dat betere afspraken worden gemaakt met nutsbedrijven als Eandis en Waterleiding. En dat de signalisatie ordentelijk en duidelijk wordt aangebracht.

Het stadsbestuur ziet de verkiezingen naderen en wil nu halsoverkop een opsmukactie organiseren nadat ze de toestand vijf jaar lang heeft verwaarloosd.

Eens te meer een bewijs van gebrek aan visie en aandacht voor de inwoners en de leefbaarheid van de stad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is